• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg

Ferice de aceia dintre dumneavoastră care ştiu să împace şi căminul şi serviciul şi grija mântuirii sufletului. Fraţi ,nu este mai mare dragoste decât a sta cu dumneavoastră faţă în faţă şi cu Sfântul Altar şi cu prezenţa lui Dumnezeu ,aici, pe Sfânta Masă. Vă rog, să mă credeţi că vă spun aceste lucruri nu ca să mă găsesc în treabă ,să predic ,ci vă mărturisesc şi eu după încercarea pe care am avut-o, că tânjesc mult după prezenţa dumneavoastră faţă către faţă.

Pentru că simt când bate la uşa sufletelor dumneavoastră câte o ispită şi nefiind cine să vă proptească , faceţi ca şi copiii aceştia mici ,când picioruşul nu mai merge bine şi cade săracul, se poate şi lovi . Dar, eu am venit la dumneavoastră astăzi cu un lucru românesc ,dar aşa de românesc încât să nu îl uitaţi până la moarte.Este vorba despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Ştiţi că eu mi-am împlinit o cotă parte a mea în situaţia aceasta în care mă găsesc , să vorbesc mai mult despre sfinţi şi despre minuni. Nu mi-a fost nimic mai drag.

Ascultaţi dumneavoastră ce a putut face un român. Era un om prin Ucraina, Basarabia ; era negustor . Nu mergea să facă negustorie, numai ca să câştige bani . Ce lua în plus , el da pe urmă în altă parte, ca să poată plasa cerealele sau ce lua , acolo unde nu erau la români. Care ar mai face lucrul acesta? Pentru că la noi acum este important să ai cât mai multe hectare. Şi i-aş întreba pe cei care fac lucrul acesta, când îşi fac metania în jos : “Ce duci omule cu tine? Nu este vorba despre un hectar , este vorba despre doi pe doi şi tu ai cumpărat sute de hectare! “ Nu vă judec scumpii mei , că n-aţi venit aici ca să vă judec eu, vreau să vă proptesc şi cu vârsta şi cu calitatea mea de preot, să vă proptesc să gândiţi altfel.

Maica stareţă , cu toată grija v-a prezentat Evanghelia, lumina vieţii de fiecare zi. Eu merg direct şi spun : ia ascultă ce a făcut fratele tău din Basarabia . Mergând aşa pe vapor Ioan, diavolul i-a adus în cale un francez. Şi a început să propovăduiască atât de frumos ortodoxia noastră, încât pe francez care era protestant, l-a iritat, l-a tulburat aşa de mult . Nepătrunse sunt căile Domnului , dar nepătrunse sunt şi vicleşugurile satanei. Iată ce iese de aici ! Francezul nostru văzând cât de deştept este ortodoxul şi văzând că l-a înfrânt prin ambiţia şi dragostea frăţească , a fost determinat să meargă la şeful musulman din cetate, să spună cu vicleşug : “Ia vezi! Este aici un creştin vestit, foarte înţelept şi el a spus că vrea să treacă la voi, la Mahomed. “ Iar acela a zis : “Atunci ,adu-l aici la noi!”. Deci,îl pregătise în sensul acesta . Când a venit Ioan, l-au primit cu fast . Şi a început aşa : “Bine că te-a luminat marele Mahomed să laşi credinţa creştină, să vii la adevăr! “ Parcă l-ar fi înţepat pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava , că imediat a replicat : “Te înşeli , în tine vorbeşte acum diavolul! Cum , eu? De la Dumnezeu adevărat să mă duc la un zăpăcit care a făcut din cămin un harem, un desfrâu organizat şi care are ca bază nu iubirea, ci ura ,răzbunarea şi moartea? Nu numai că este voie, dar te îndeamnă Coranul să te răzbuni”. Surprins, turcul a zis : “Ia vezi! Cred că tu eşti acum zăpăcit , pentru că cel care te-a recomandat a spus că tu vrei să vii la noi “ . Ioan a răspuns : “Niciodată, nu încerca!”, iar turcul : “Ei, vom vedea!” Şi au început torturi , bătăi şi atunci bătăile erau aşa brute . Atât de mult l-au bătut, nici nu mai vorbesc despre dureri. Sleit l-au scos afară şi l-au dus în închisoare. Când s-a dus musulmanul să îl vadă , Ioan cel Nou de la Suceava cânta cântece bisericeşti şi a zis : “Măi , dar ce-i asta ? “ . Iar Ioan a răspuns : “Nu te mira! Că acolo unde ai vrut să mă duci tu, este prăpastie , este moarte de două ori, moarte fizică şi moarte sufletească. Dar ce ai crezut? Vezi că Dumnezeu ţi-a arătat semn acum, această vindecare ? “ Musulmanul a crezut că sunt farmece de creştin şi între timp diavolul ce i-a dat prin gând? Să îl lege de coada unui cal neumblat şi să îl târâie pe toate străzile cetăţii .Şi zbura calul şi cei ca el, ca turcul, se bucurau şi făceau semne . Un iudeu, obraznic şi acesta, s-a dus în casă şi a luat o sabie şi i-a tăiat capul. A tăiat capul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava . Minunea apare pe loc. Din cer sau de la trupul lui spre cer apare o lumină cerească, care nu se putea descrie. Foarte mulţi au crezut numai din gestul acesta şi s-au lepădat de islam, de rădăcini.

Creştinii de atunci s-au străduit să îl ia ,să îl înmormânteze cu cinste, dar nu s-a putut. Acest francez viclean , văzând că l-a făcut mucenic, a zis : “Hopa! Nu , nu, nu! Să îl duc la mine în Franţa , că uite , e un mucenic autentic şi mă va ierta Dumnezeu pentru ceea ce am făcut ,dacă îl duc să se închine neamul meu la el “. Şi când socotea că e terminată ideea lui şi se împlineşte ,cu mâna pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava , preotul primeşte descoperire, poruncă în vis : “Du-te şi ia-mă din mâna lui că vrea să mă fure”. Te joci cu Dumnezeu? Aceasta este ortodoxia noastră! Slabă cum o vezi, săracă, aşa huiduită .Lasă ca are Hristos grijă de ea! Lasă că Maica Domnului ne protejează! Lasă că uite ce face , uite ce a adus aici !

Măi, oameni buni! Voi ştiţi ce faceţi dumneavostră acum? Of, Doamne! Poate ani de lipsă de la biserică acoperiţi cu prezenţele acestea la Liturghie . Vă spun ca să aveţi curaj. Pe mine voi mă ţineţi, voi mă întăriţi. Păi nu mi-ar fi ruşine, eu singur cu îngrijirea pe care o am, să nu am râvnă măcar aşa în rugăciune, când vă văd pe dumneavostră cum veniţi aici cu copii cu tot ? Mă îmbătaţi de fericire! Nu spun aceasta ca să mă găsesc în treabă , să ziceţi “măi, părintele nu are ce vorbi”. Este din plămânii mei, din sufletul meu, este izvorât acest drag de dumneavoastră şi vă îndemn: păstraţi-vă această cale pe care aţi pornit , nu vă lăsaţi să o stârnească satana.Vă rog,nu vă lăsaţi, cât mai des să vă împărtăşiţi ! Insistaţi la preot, căutaţi preoţi care dezleagă mai uşor. Dacă nu poţi, măcar vino la Liturghie.

Scumpii mei, mai este o istorie în legătură cu Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava , tare frumoasă.

De data aceasta, cu Francisc Iosif al Austriei . Se întâmplă că trece prinţul şi găseşte locul gol ; locul gol al moaştelor Sfântului Ioan. Care aţi fost acolo vă puteţi da seama , dacă nu, vă spun eu: în dreapta este ca un fel de lojă în care stăteau sfintele moaşte , acum stau din nou, dar atunci nu mai erau. Şi împăratul s-a întrebat : “Dar ce-i aici? Ce-i cu locul acesta?” Vă spun eu, nu s-a gândit el aşa , i-a dat sfântul prin gând .Sfântul dorea să revină la români .Nu vedeţi ce face Dumnezeu cu neamul acesta? Tânărul inspirat de Dumnezeu zice : “Pai să îl aducem înapoi! Dar … nu pot , l-au luat catolicii. L-au dus cu armată, cu tot ” . Dar sfântul a insistat şi i-a zis : “Nu te lăsa!”.Şi la un moment dat scumpii mei, zice el : “Ştii ce? Să dea deoparte nişte companii de ostaşi, să vină să păzească şi voi faceţi o imitaţie de raclă şi vă duceţi şi băgaţi pe sfânt acolo. Acolo am eu grijă să opresc, să fie prezent cineva şi îl aduceţi aici, că nu se va întâmpla nimic. Zis şi făcut. Şi astăzi, scumpii mei, astăzi trec români din toate părţile pe acolo şi pun pomelnice, cu lacrimi, tot ce vreţi. Acesta-i românul!

Ţine-ne , Doamne, în evlavia ta ! Ţine-ne , Doamne, în mila Maicii! Dacă o avem pe aceasta, avem tot ! Putem nădăjdui că dacă am intrat într-o groapă ,ne scoate.Nu vă spun poveşti, din credinţă vă spun . Şi acum , scumpii mei, mă iertaţi că fac o comunicare legată de Ceauşescu . A vrut el să facă multe rele, dar până nu a încercat să strice gardurile de la gospodăriile românilor din Bucovina, când a început , a început să se şi clatine până când s-a dus .Vedeţi , eu am făcut legătura şi cu această purtare a unui sfânt pentru un popor întreg.

Chemaţi-l în rugăciune,iubiţi credincioşi, faceţi-i acatistul , mergeţi când puteţi, faceţi o excursie până la Suceava să vă închinaţi la moaşte ! Acum mă rog din tot sufletul să se lipească de sufletele voastre, de al fiecăruia în parte şi vă îmbrăţişez cu totă dragostea mea pe toţi. Amin!

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Sfaturi către tinerii

Cuvânt înflăcărat rostit de Părintele Ioan Iovan tinerilor din Cluj despre reeducarea din închisorile comuniste și îndemnul la păstrarea și mărturisirea credinței ortodoxe.

Gânduri ale părintelui

  • "Bucuria mea în temniţă a fost Sfânta Liturghie"
  • "Unii au spus că suntem reacționari. Da, suntem reacționari până la moarte, împotriva diavolului și a ucenicilor săi. Alții ne-au spus că am fi un centru mistic în coasta Rusiei. De fapt, mănăstirea constituie un centru duhovnicesc așezat de Dumnezeu în coasta lui Antihrist..."

Ultimele comentarii

Maica Domnului

Icoana Preacuratei Născătoare de Dumnezeu din biserica Mănăstirii Recea, în fața căreia a slujit părintele Ioan de atâtea ori.